Miért szereti Zamárdit?
 

Balatoni viharokA Balaton vízén egy nyári napon akár százezren is lehetnek, fürdõzõk, csónakázók, vízi biciklisek, vitorlások, komolyan kitéve a tó szeszélyes időjárásának.
Látványos viharokat tudnak okozni a zivatarok. Alig 20 perc elegendő ahhoz, hogy a "semmiből" hatalmas felhőtornyok keletkezzenek. A zivatarok okozta szélviharok hirtelen csapnak le a vízre, szemmel is jól követhető szélsávokban.
A helyi zivataroknál előfordulhat, hogy amíg az egyik helyen viharos erősségű a szél, 4-5 kilométerrel arrébb teljes a szélcsend. Az ilyen típusú viharok általában nem tartanak sokáig, 10-15 perc után jelentősen mérséklődik a szél.
A legváratlanabb és talán a leghevesebb viharok azonban délnyugatról törnek a Balatonra. Amikor a felhőkből kirontó szél a sima vízre tör, nincs idő ahhoz, hogy a vízen hullámok alakuljanak ki, a szél felkapja a vizet és kialakul a felszín fölötti körülbelül 1 m magas vízfüggöny. Ebben a rétegben olyan nagy a levegő víztartalma, hogy a vízben úszó ember tüdeje feltelik vízzel, egy idő után meg is fulladhat, annak dacára, hogy az illető jó úszó, vagy akár mentőmellényt is visel. Gyakori az olyan eset, amikor egy időjárási frontot nem kísérnek felhők, látszólag semmi előjele nincs a hirtelen szélfordulásnak, a szélerősödésnek. Ilyenkor is csak egyetlen mód van arra, hogy időben felismerjük a veszélyt: figyelemmel kell kísérni a viharjelzést.

Viharjelzés a Balatonnál


A Balatonnál több mint 65 éve működik a viharjelzés.
Érdemes áttekinteni, hogy mit is jelentenek az egyes jelzések. Ha a jelzőrendszer alapon van, akkor a legerősebb széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg az erős, 40-45 km/ó sebességet.
Első fokú viharjelzés esetén a szél várhatóan erősebb lesz mint 45 km/ó, azonban nem haladja meg a 60 km/ó sebességet.
Másodfokú viharjelzés esetén már viharos - 65 km/o-t meghaladó - szél várható.
A balatoni időjárás jelentés a nyári Balatonnal kapcsolatos talán legfontosabb információ, a viharjelzés pedig a szó legszorosabb értelmében is életbevágóan fontos, mindkettőt az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának ügyeletes meteorológusa adja ki. Az időben kiadott jelzés emberéleteket menthet meg.
A pillanatnyi viharjelzésről a vízen levők a Tó körül elhelyezett jelzőlámpák segítségével szerezhetnek tudomást: a percenkénti 45 felvillanás az első fokú, a percenkénti 90 felvillanás a másodfokú viharjelzés érvényességét mutatja.
A vízi rendészet az a szervezet, amely rendelkezik a megfelelő mentőhajókkal jól képzett személyi állománnyal és kellő tapasztalattal ahhoz, hogy a legmostohább körülmények között is tudjanak segíteni a bajbajutottakon.